keskiviikko 30. joulukuuta 2020

JOULUN MAKUJA

 Joulu on mulle, niinkun toki monelle muullekin, hyvän syömisen riemua. Mä rakastan laittaa joulua ja tänäkin vuonna mä heti loman alettua seisoin parina päivänä tuntitolkulla keittiössä tekemässä laatikoita sun muita herkkuja. Se ei oo koskaan ollut mulle millään tavalla pakkopullaa, päinvastoin. Oon aina sanonut että minä en joulusta ala mitään stressiä repimään. Tulee se sieltä hermoilemattakin ja lopulta on vain päivät kalenterissa. Tulee ja menee hössötti sitten kuinka paljon vaan tai toisaalta jättää kaiken häslingin pois. Mä rakastan joulua ja siihen kuuluu mulla nuo tietyt jutut. Laatikoiden tekeminen, kortit, kodin koristelu. Mennään tässä noihin ruokapuolen juttuihin.


Ennen joulua täytyi saada jääkaapiin tilaa joten tein ruokia sieltä löytyvistä jämistä. Alla olevassa kuvassa valmistuu kasvisnyytit joiden kanssa laitoin riistamakkaraa ja vanhan juuston jämät. Marinoin kasviksia hiukan oliiviöljy-balsamicokastikkeella.


Kasviksia ja riistamakkaraa nyytissä

Olin ottanut sulamaan voitaikinan joista piti tehdä edellispäivän vieraille torttuja. Muiden herkkujen takia jäivät sitten tekemättä. Olin tässä vaiheessa jo tehnyt porkkanalaatikot ja siitä oli jäänyt hiukan riisipuuroa yli. Samoin jääkaapissa olivat myös tortilloista jääneet jauhelihan ja savukalan loput. Päätin sitten tehdä 2 erilaista täytettä käyttäen sitä riisipuuroa joista toiseen sekoitin jauhelihan sekaan ja maustoin suolalla ja pippurilla. Toiseen riisipuuroa ja savukalaa sekä pieni sitruunamehuloraus. Sitten vaan kaulitsin valmiit taikinalevyt ohuemmaksi ja siitä sitten täytettä sisään kuten pasteijoihin ja niistä tuli tuollaisia nyyttejä. Oli muuten todella hyviä ja glögin kanssa maistuivat iltapalaksi.

Pasteijan tyylisiä tyynyjä

Rosolli on joulupöydän must. Jännä ettei sitäkään tuu tehtyä tai syötyä muuten. Ihan perusreseptillä teen tämän. Porkkanaa, punajuurta, suolakurkkua, sipulia ja omenaa. Perunaa en enää laita.

Rosollia

Jouluviemisiksi tuli tehtyä viime vuotiseen tapaan taas glögiä. Itse tekemällä glögiin saa niitä makuja mitä haluaa ja on kyllä tosi hyvää. Tässä vaaleaan laitettu omenatäysmehua (viime vuonna omatekemästä mehusta mutta nyt ihan kaupan mehua), sokeria, kanelitankoja, tähtianista, neilikoita, appelsiinilohkoja ja inkiväärin pala. Näitä keittelen jonkin aikaa että maut kunnolla irtoaa mehuun ja sitten valkoviini perään. Mä tapaan keitellä vielä tuota viiniäkin että alkoholit haihtuu pois mutta sehän on vain makuasia.

Vaaleaa omenaglögiä

Punaiseen glögiin laitoin itsetehtyä viinimarjatäysmehua jonka sekoitin veden kanssa sopivan vahvuiseksi. Mausteet kattilaan ja keitto jonkun aikaa. Sitten punaviiniä perään. Käytin ihan kaupasta ostettuja alkoholitonta punaviiniä sekä 5,5% punkkua. Ai että mitkä tuoksut tuli keitettäessä.

Punainen marjaglögi


Päätin joulua ennen käydä vain kerran kaupassa ja silloinkin ruuhkia välttääkseni illemmalla. Noh, siitähän seurasi että esim sienisalaattien kohdalla oli hyllyssä tyhjä paikka. Niinpä päätin tehdä sen itse. Käytin kuivattuja suppilovahveroita ja todella hyvän salaatin sai aikaan niistäkin vaikka ei ole se tyypillisin sienisalaattiin laitettava sieni.

Sienisalaatti suppiksista

Meillä on tapana aina aattona syödä ensin kylmä kalalautanen iltapäivällä. Tämä tullut tavaksi siitä syystä että Aki on joulupukin virkaa hoidellut aiempina vuosina. Tuo kylmä lautanen on ollut sopiva ruoka ennen kierrosta. Ja muutenkin, koska ruokaa on yllinkyllin ei kaikkia makuja saisi kunnolla esiin jos ruuat olisi mätetty samalle lautaselle. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa savustettiin itse lohta ja ai että tuli hyvää. Anyway, kalojen seuraksi mä oon tehnyt marinoituja kesäkurpitsoja jotka tuovat hiukan potkua ja hapokkuuttaa siihen kokonaisuuteen. Nää valmistuu äkkiä ja sopivat kyllä kesällä vaikka grilliruuankin kanssa.

Marinoitu kesäkurpitsa

Toinen kalalautasen lisuke on marinoidut punasipulit. Näitä teen monta kertaa vaikkapa itse tehtyjen burgereiden täytteeksi. Nam!

Marinoidut punasipulit

Perinteiset laatikot kuuluu ilman muuta joulupöytään. Alla porkkanalaatikot vanhan tutun perinteisen reseptin mukaan.

Porkkanalaatikot

Myös lanttulaatikko valmistui mutta tällä kertaa valmiista soseesta. Eipä vaikuttanut makuun mitenkään. Aivan yhtä hyvää oli kun ennenkin. Punajuurilaatikko tehtiin aivan alusta asti itse ja tällä kertaa se onnistui ehkä jopa yli odotusten. Ihanan samettista! Alla oleva Kultainen Joulu kirja on luottokumppani jo jostain 1990 luvun lopulta. Sieltä sisältä löytyy kaikki tärkeät joulun reseptit.

Lanttu- ja punajuurilaatikot

Laatikoiden ohella joulupöytään on meillä kuulunut jouluruukku jonka resepti on vaihdellut vähän omien mieltymyksen mukaan. Tänä vuonna laitoin siihen bataattia, sipulia. lanttua ja porkkanaa. Aiemmin sinne on mennyt vaikkapa naurista, selleriä, punajuurta... Sitten vain juustokastike väliin ja päälle johon valitsee oman maun mukaisen juuston. Itte tykkään voimakkaamman makuisesta.

Jouluruukku

Bataattilaatikko on meidän joulupöydässä syrjäyttänyt perunalaatikon kokonaan. Tämänkin tein ihan alusta asti itse koska myös bataattisose oli kaupasta loppunut. Eipä ole kovin suuritöinen lopulta tämäkään. Ja hyvää tuli!
Bataattilaatikko

Laatikkojen teon lomassa tuli tarve lounaalle ja edelleen oli jääkaapissa jotain jämiä tuhottavaksi. Otin gluteenittoman sämpylän ja paahdoin sen pannulla samalla kun broilerin sisäfilepalatkin. Lämpimänä hieroin sämpylää valkosipulin kynnellä jolloin siihen saa hyvää makua. Pieni tujaus salaatinkastiketta ja cheddarjuustosiivu väliin. Jo vain kelpasi. 

Gluteeniton kanahampurilainen

Glögin lisäksi tehtiin lahjapusseihin likööriä. Näihin sopii mainosti vaikka pakastimeen jääneet edellisen vuoden marjat. Me laitettiin herukkaa, mansikkaa, mustikkaa ja karpaloa. Herukat viime vuodelta ja muut ihan tuoretta tavaraa. Nää vaatii vaan paljon aikaa kehittyä mutta tekeminen on tosi helppoa. Periaatteessa marjoja lämmitetään sokerin kanssa kattilassa että saadaan maku irtoamaan paremmin. Sitten vaan pullotetaan ja vodka päälle. Tai mitä alkoholia nyt haluaakaan laittaa. Ohjeita löytyy pilvin pimein netistä. Meillä nämä oli tekeentymässä n. 3kk. Purkkeja käännellään välillä että sokeri sulaa tasaisesti.


Marjaliköörien mäskejä ei tietenkään maltettu heittää menemään sillä marjat jäävät aikalailla kokonaisiksi joten keittelin niistä sitten hilloa myös jouluviemisiksi. Alkoholi-sokeriliemessä marinoituneet marjat tuovat erinomaista makua hillolle. Muuten tein ihan vain hillosokeripussin ohjeen mukaan ja hyvää tuli. Etenkin herukka- ja karpalohillo sopivat loistavasti lihan kanssa. Sekä broilerin että possun tai naudankin.

Herukkahillo

Tehtiin myös mansikkahilloa sekä mansikka-mustikkahilloa. Tämä oli myös todella hyvää. Ja jos joku nyt ajattelee että valmiissa hillossa on alkoholia niin eipä kyllä ole koska marjoja kuitenkin keitellään jonkun aikaa kattilassa niin siinä kyllä höyryt haihtuu taivaan tuuliin.

Mansikkahillo

Semmosia juttuja meidän keittiössä valmistui joulun alla ja jouluksi. Viime vuonna samaa tuunaushommaa piti harrastaa myös laatikon sun muun jouluruokien tähteiden kanssa mutta tänä vuonna ei mitään tuunattavaa jäänytkään. Muistelen tehneeni pitsaa kinkun ja kalan jämistä. Rieskoja lanttulaatikosta. Kasvispihvejä porkkanalaatikosta ja rosollin paistoin pannulla ja kaadoin kananmunan päälle niin saattiin herkkumunakas. Mä en millään tahtois heittää mitään ruokaa roskiin.

Palaanpa jouluun vielä aaton postauksena. Toivottavasti olosuhteista riippumatta joulu oli sullakin onnistunut.


rakkaudella,

Sartsa



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti