Joulu on mulle, niinkun toki monelle muullekin, hyvän syömisen riemua. Mä rakastan laittaa joulua ja tänäkin vuonna mä heti loman alettua seisoin parina päivänä tuntitolkulla keittiössä tekemässä laatikoita sun muita herkkuja. Se ei oo koskaan ollut mulle millään tavalla pakkopullaa, päinvastoin. Oon aina sanonut että minä en joulusta ala mitään stressiä repimään. Tulee se sieltä hermoilemattakin ja lopulta on vain päivät kalenterissa. Tulee ja menee hössötti sitten kuinka paljon vaan tai toisaalta jättää kaiken häslingin pois. Mä rakastan joulua ja siihen kuuluu mulla nuo tietyt jutut. Laatikoiden tekeminen, kortit, kodin koristelu. Mennään tässä noihin ruokapuolen juttuihin.
![]() |
Kasviksia ja riistamakkaraa nyytissä |
Olin ottanut sulamaan voitaikinan joista piti tehdä edellispäivän vieraille torttuja. Muiden herkkujen takia jäivät sitten tekemättä. Olin tässä vaiheessa jo tehnyt porkkanalaatikot ja siitä oli jäänyt hiukan riisipuuroa yli. Samoin jääkaapissa olivat myös tortilloista jääneet jauhelihan ja savukalan loput. Päätin sitten tehdä 2 erilaista täytettä käyttäen sitä riisipuuroa joista toiseen sekoitin jauhelihan sekaan ja maustoin suolalla ja pippurilla. Toiseen riisipuuroa ja savukalaa sekä pieni sitruunamehuloraus. Sitten vaan kaulitsin valmiit taikinalevyt ohuemmaksi ja siitä sitten täytettä sisään kuten pasteijoihin ja niistä tuli tuollaisia nyyttejä. Oli muuten todella hyviä ja glögin kanssa maistuivat iltapalaksi.
![]() |
Pasteijan tyylisiä tyynyjä |
Rosolli on joulupöydän must. Jännä ettei sitäkään tuu tehtyä tai syötyä muuten. Ihan perusreseptillä teen tämän. Porkkanaa, punajuurta, suolakurkkua, sipulia ja omenaa. Perunaa en enää laita.
![]() |
Rosollia |
Jouluviemisiksi tuli tehtyä viime vuotiseen tapaan taas glögiä. Itse tekemällä glögiin saa niitä makuja mitä haluaa ja on kyllä tosi hyvää. Tässä vaaleaan laitettu omenatäysmehua (viime vuonna omatekemästä mehusta mutta nyt ihan kaupan mehua), sokeria, kanelitankoja, tähtianista, neilikoita, appelsiinilohkoja ja inkiväärin pala. Näitä keittelen jonkin aikaa että maut kunnolla irtoaa mehuun ja sitten valkoviini perään. Mä tapaan keitellä vielä tuota viiniäkin että alkoholit haihtuu pois mutta sehän on vain makuasia.
![]() |
Vaaleaa omenaglögiä |
![]() |
Punainen marjaglögi |
![]() |
Sienisalaatti suppiksista |
Meillä on tapana aina aattona syödä ensin kylmä kalalautanen iltapäivällä. Tämä tullut tavaksi siitä syystä että Aki on joulupukin virkaa hoidellut aiempina vuosina. Tuo kylmä lautanen on ollut sopiva ruoka ennen kierrosta. Ja muutenkin, koska ruokaa on yllinkyllin ei kaikkia makuja saisi kunnolla esiin jos ruuat olisi mätetty samalle lautaselle. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa savustettiin itse lohta ja ai että tuli hyvää. Anyway, kalojen seuraksi mä oon tehnyt marinoituja kesäkurpitsoja jotka tuovat hiukan potkua ja hapokkuuttaa siihen kokonaisuuteen. Nää valmistuu äkkiä ja sopivat kyllä kesällä vaikka grilliruuankin kanssa.
![]() |
Marinoitu kesäkurpitsa |
Toinen kalalautasen lisuke on marinoidut punasipulit. Näitä teen monta kertaa vaikkapa itse tehtyjen burgereiden täytteeksi. Nam!
![]() |
Marinoidut punasipulit |
Perinteiset laatikot kuuluu ilman muuta joulupöytään. Alla porkkanalaatikot vanhan tutun perinteisen reseptin mukaan.
![]() |
Porkkanalaatikot |
Myös lanttulaatikko valmistui mutta tällä kertaa valmiista soseesta. Eipä vaikuttanut makuun mitenkään. Aivan yhtä hyvää oli kun ennenkin. Punajuurilaatikko tehtiin aivan alusta asti itse ja tällä kertaa se onnistui ehkä jopa yli odotusten. Ihanan samettista! Alla oleva Kultainen Joulu kirja on luottokumppani jo jostain 1990 luvun lopulta. Sieltä sisältä löytyy kaikki tärkeät joulun reseptit.
![]() |
Lanttu- ja punajuurilaatikot |
Laatikoiden ohella joulupöytään on meillä kuulunut jouluruukku jonka resepti on vaihdellut vähän omien mieltymyksen mukaan. Tänä vuonna laitoin siihen bataattia, sipulia. lanttua ja porkkanaa. Aiemmin sinne on mennyt vaikkapa naurista, selleriä, punajuurta... Sitten vain juustokastike väliin ja päälle johon valitsee oman maun mukaisen juuston. Itte tykkään voimakkaamman makuisesta.
![]() |
Jouluruukku |
Bataattilaatikko on meidän joulupöydässä syrjäyttänyt perunalaatikon kokonaan. Tämänkin tein ihan alusta asti itse koska myös bataattisose oli kaupasta loppunut. Eipä ole kovin suuritöinen lopulta tämäkään. Ja hyvää tuli!
![]() |
Bataattilaatikko |
Laatikkojen teon lomassa tuli tarve lounaalle ja edelleen oli jääkaapissa jotain jämiä tuhottavaksi. Otin gluteenittoman sämpylän ja paahdoin sen pannulla samalla kun broilerin sisäfilepalatkin. Lämpimänä hieroin sämpylää valkosipulin kynnellä jolloin siihen saa hyvää makua. Pieni tujaus salaatinkastiketta ja cheddarjuustosiivu väliin. Jo vain kelpasi.
![]() |
Herukkahillo |
![]() |
Mansikkahillo |
Semmosia juttuja meidän keittiössä valmistui joulun alla ja jouluksi. Viime vuonna samaa tuunaushommaa piti harrastaa myös laatikon sun muun jouluruokien tähteiden kanssa mutta tänä vuonna ei mitään tuunattavaa jäänytkään. Muistelen tehneeni pitsaa kinkun ja kalan jämistä. Rieskoja lanttulaatikosta. Kasvispihvejä porkkanalaatikosta ja rosollin paistoin pannulla ja kaadoin kananmunan päälle niin saattiin herkkumunakas. Mä en millään tahtois heittää mitään ruokaa roskiin.
Palaanpa jouluun vielä aaton postauksena. Toivottavasti olosuhteista riippumatta joulu oli sullakin onnistunut.
rakkaudella,
Sartsa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti