sunnuntai 18. heinäkuuta 2021

KAIKKIEN AIKOJEN LOMAREISSU POHJOISEEN

Kesä on ihanaa. Etenkin tämä kesä kun kelit on suosineet, aurinkoa on riittänyt eikä oo tarvinnut sadekamppeita katella. Viime postaksesta on taas vierähtänyt sen parisen viikkoa mutta tällä kertaa siihen on mun mielestä loistava syy. Nimittäin tehtiin sellainen lähes parin viikon road trip avopuolison kanssa tuonne pohjoisen suuntaan. Edelleen, kun näin kirjoitan, tuntuu aivan uskomattomalta että me todella päästiin vihdoin toteuttamaan unelma joka meillä on ollut jo muutaman vuoden. Pakata auto ja lähteä ajelemaan päämäärättömästi kohti tuntematonta. Tähän asti vaan meillä ei oo yhteistä lomaa ollut vielä ollenkaan ja tänä vuonna, heti kun saatiin tietää että tänä vuonna se loma sitten pärähtää kokonaisuudessaan samalle kuukaudelle niin asia oli selvä. Lähdetään!!

Akilla oli ensin hiukan vaikeuksia orientoitua ajatukseen että liikkelle lähdetään henkilöautolla. Hän on tottunut matkustelemaan asuntoautolla joten jouduin ehkä hiukan vakuuttelemaan ja myymäänkin ajatusta siitä, että meillä on kyllä molemmilla sen verran seikkailu- tai ainakin vähintään erähenkeä että me kyllä pärjätään ilman asuntoauton mukavuuksiakin. Ja lopulta, kun ei muuta vaihtoehtoa ollut niin näin päätettiin tehdä. Otettiin mukaan siis telttavarustus että yövytään siinä ellei muuta oo tarjolla. Mietittiin etukäteen miten auto pakataan että se ois jotenkin käytännöllinen. Lopulta Qashqai imaisi todella helposti kaikki retkitarpeemme. Takapenkille, apukuskin jalkatilaan, pakattiin majoitusvälineet. Teltta, makuualustat, patjat, retkityynyt, makuupussit.. Molemmat pakattiin omat vaihtovaatteet ja muut henk. koht tarvikkeet rinkkaan joka toimi siis ikäänkuin vaatekaappina. Rinkat tulivat takapenkille matkustajien paikalle. Niiden väliin keskelle laitettiin 2 muovilaatikkoa joista toiseen pakattiin kaikki ruuanlaitossa tarvittavat välineet sekä ruokailuvälineet. Myös paperia sun muuta ruuanlaittoon liittyvää tarviketta. Toiseen laatikkoon sitten laitettiin kaikki ruokatarvikkeet. Meillä oli mukana kuivaruokaa esim. erilaisia pastapusseja, puurojauhetta, lättyjauhetta, pikakahvia sekä snackpot ruokia. Lisäksi tietenkin monenlaisia säilykkeitä esim. tonnikalaa, ananasta, herkkusieniä, maissia, nötköttiä... Näissä laatikoissa oli myös sinapit, ketsupit sun muut. Nämä toimivat myös tosi hyvin. Oli helppo ottaa vaikka yöksi mökkiin sisälle kokonainen laatikko eikä tarvinnut alkaa purkamaan kaikkea pihalle autosta. Nämä laatikot oli Akin idea, yllättäin, ja täydet pisteet siitä. Takapenkillä kuskin jalkatilassa oli sitten kaikki Akin kuvaustarvikkeet että olivat myös helposti saatavilla. Kaikki mahtui todella hyvin ilman että tarvitsi pakata kerroksittain asioita.


Takaluukussa sitten oli esim laatikko missä ulkovaatteet ja sadevaatteet, varmuuden vuoksi. Kassi jossa vaihtokenkiä. Retkipaistinpannu, halsteri, papereita (vessa- ja talouspaperi), retkireppu jonka saattoi pakata mukaan kun lähdettiin patikoimaan johonkin mihin tarvittiin eväät mukaan, muistiinpanovälineitä, karttoja sun muuta käytännön kamaa. Myös sinne kaikki mahtui sullomatta ja kun peräluukun avasi niin saattoi aikalailla kerralla nähdä missä oli mitäkin. Oltiin molemmat yllättyneitä että auto ei tullut sen täydemmäksi (minäkin vaikka sellaiseksi olin sen suunnilleen kuvitellut). Matkan varrella sinne tuli tietenkin sitten vähän täydennystä pyykkipussien ja ostoskassien muodossa mutta edelleen hyvin mahtui kyytiin.

Takapenkki näytti tältä

Takaluukku tältä

Lähtiessä siis meillä ei ollut sen kummempaa matkasuunnitelmaa kun että fiiliksen mukaan mennään ja mahdollisimman ylös. Kuitenkin ilman mitään kiirettä. Kuusamo oli selkeä ensimmäinen kohti ja sitä kohtaa lähdettiin vailla tietoa missä ekan yön vietämme. Matkan varrella mä sitten selailin netistä eri majoitusvaihtoehtoja ja laitoin sähköpostia tai soittelin vapaita mökkejä. Lopulta kävi niin että ainoastaan ensimmäinen yö oltiin teltassa ja muuten majoituttiin joko mökeissä tai lomaosakkeissa. Pohjoisesta löytyi kyllä todella hyviä majoituksia kohtuuhinnalla. 50eur/yö ja allekin. 

Matkareitti meni lopulta Suomussalmi-Kuusamo-Inari-Lemmenjoki-Kittilä-Ylitornio-Liminka. Matkaa auton mittariin tuli reilut 3000km ja askeleita tais tulla lähes joka päivälle 10000 vähintään. Reitit joita käveltiin olivat myöskin aika kohtuullisella korkeuserolla varustettuja joten tälläiselle nollakuntoiselle teki kyllä välillä todella tiukkaa mutta sitten olikin voittajafiilis kun kumminkin sai tehtyä. Kropassa kyllä tuntui melkoisesti ja eilinen päivä tässä on nyt sitten palauteltu matkan jäljiltä. Kun istuu kohtuu paljon autossa ja nukkuukin ehkä vähän lyhyitä öitä niin mulla ainakin kerää nestettä joka puolelle kehoa niin että peilikuva kotiin tullessa oli kaikkea muuta kun kivaa katteltavaa. Tuntui että naamassakin oli yks ylimääräinen kerros kun oli niin pöhöttynyt. Kotona siis oltiin perjantaina illalla ja reippaasti heti tyhjennettiin auto ja laitettiin tavarat paikalleen. Eilinen palauteltiin saunomalla ja mä kuorin naaman sekä laitoin vähän elvyttävää kasvonaamiota. Tänään nimittäin oli kivasti vuorossa Akin kummitytön rippijuhlat joihin ei viittinyt mennä ihan reissussa rähjääntyneen näköisenä.

Kaiken kaikkiaan oon tyytyväinen että reissussa syötiin aikalailla normaalisti ja säännöllisesti. Ei sorruttu roskaruokaan vaan valmistettiin pääsääntöisesti ruuat itse. Yks lämmin ateria joka päivä ja toinen ateria saattoi olla joku kevyempi. Kunnon aamupala oli päivän perusta ja sillä jaksoi pitkälle iltapäivään tarvittaessa. Ei loppunut sen takia puhti kun puski ylämäkeä jonkun nyppylän päälle ettei olis tankannut riittävästi.

Meillä oli tosi hauskaa koko reissun myös toistemme kanssa. Ollaan aivan huipputiimi jossa molemmilla on omat jutut joista jotenkin luontevasti vastataan. Yhteispeli sujuu saumattomasti ja vaikka nytkin oltiin tiiviisti toistemme silmissä koko ajan niin hermo ei kiristynyt kertaakaan. Tiesinhän mä sen jo ennestään mutta sekin oli kiva jotenkin todeta vielä muissa kun kotiympyröissä.

Teen eri postaukset serikseen paikoista joissa yövyttiin, käytiin ja mitä touhuttiin. Se vielä tähän loppuun että koko kesän mua kiusanneet hyttyset oli mulle vähän pelkona, että miten mahdan pärjätä pohjoisessa niiden suhteen mutta ei ollut kyllä mitään hätää. Täällä kotona niitä oli paljon enemmän kun reissussa missään kohtaa. Se yllätti positiivisesti. Pari kertaa saatiin myös pieni sadekuuro kohdalle mutta muuten lämpötilat keikkui siellä +25 paikkeilla koko viikon. Tarkeni siis kivasti. Takatukka oli märkänä koko viikon ja hiukan pelkäsin miten sitä vähäinen kunto kestää moisia olosuhteita ja aika rankkaakin liikkumista. Kesti se, ehkä kiitos ajatuksella tehdyn tankkauksen.

Sellainen reissu se. Tuntuu että aivot prosessoi vielä pitkään kaikkea mitä tuli nähtyä ja koettua. Niihin hetkiin ja tunnelmiin on kiva palata esim siinä vaiheessa kun kirjoittelen tänne ja laittelen kuvia samalla.

Nyt pakkaan kahvitermarin ja iltapalatarpeet mukaan ja lähdetään Taavetinsaareen iltapalalle fiilistelemään kesäiltaa.

rakkaudella,

Sartsa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti