maanantai 27. tammikuuta 2020

TAAS POHDITAAN MAAILMAN MENOA

Nyt on näköjään tähdet ja merkit sellaisessa asennossa että se aiheuttaa mulle paljon pohdittavaa ja tuntuu, että tulee eteen hurjasti asioista jotka mietityttävät. Meillä jatkui viikonloppuna pohdinta tämän hetken lasten elämästä. Tai oikeastaan siitä millaisessa maailmassa he elävät. Jos vertaa tätä aikaa siihen kun itse on ollut vaikka alakoulun yläluokilla saati yläasteella niin onhan maailman muuttunut aivan hurjasti. Tämänhetkinen yläkouluikäinen on jo täysillä sitä sukupolvea joka on syntynyt kännykät kädessä ja kaikki maailman data hyppysissään. Joskus pistääkin ajatuksen päälle se miten paljon hektisempää ja tietotulvaista lasten ja nuorten maailma on omaan itseen verraten. Tai oikeastaan aika paljon jopa omiin vanhempiin lapsiin verraten. Omista vaikkapa yläkouluajoista on vierähtänyt se 30 vuotta, herttinen sentään. Omien lasten vastaavista tovi vähemmän. Mitä tästä kaikesta on seurannut?

NO, kyllä mä sen voin sanoa ja myönnän auliisti että tämän päivän nuoret ovat kyllä ihan todella paljon fiksumpia kun itse aikanaan. Maailma on heille avoin, hyvässä ja pahassa, ja he ovat ihanan pelottomia tutkimaan mitä elämä tarjoaa. Toisaalta joskus käy sääliksi se hektisyys missä heidän pitäisi osata ja pystyä identiteettiään kasaamaan. Kuka minä olen- kysymys on kuitenkin kaikkien mielessä jossain kasvun vaiheessa ja tuntuu hurjalta ajatella miten se onnistuu tässä tilanteessa kun joka tuutista suolletaan jotain ideologiaa ja ismiä kaikelle kansalle. Vallalla on, ihan oikeutetusti toki, aikakausi jolloin jokainen vähemmistöryhmittymä rummuttaa omia oikeuksiaan. Mietin vaan välillä että mitä se tekee meidän junnujen muutenkin hormonisekaisille päille kun pitäisi kaikesta siitä tiedon tulvasta poimia ne omaa itseä koskevat asiat. Ne, jotka vastais juuri siihen kysymykseen että kuka minä olen. Väkisinkin tulee mieleen ne ristiriidat joita nuorten päässä risteilee tyyliin olenko minä tuollainen tai pitäisikö minun olla. Yksi "suuntaus" on tapetilla hetken aikaa ja ennen kuin siihen on ehtinyt pureutua kunnolla niin nurkan takaa vyöryy uusi aalto. Ja näitä kaikkia tapahtuu niin seksuaalisen suuntautumisen, uskonnon, ulkonäköön liittyvien juttujen, tasa-arvon sun muiden todella perustavaa laatua olevien asioiden suhteen. On hyvä, että tietoa erilaisista tavoista elää on tarjolla ja saatavilla. On hyvä, että meidän suvaitsevaisuutta venytetään ja jokainen pienikin saa äänensä paremmin kuuluviin. On hyvä, että voit olla lihava tai laiha. On hyvä, että yhteiskunnallisesti hyväksyttäviä tapoja elää on paljon enemmän kun ennen. Mutta miten helposti tähän kaikkeen hukkuu ja katoaa se nuori itse. Kun nämä asiat on monelle aikuisellekin niin älyttömän hankalia käsittää tai sulattaa. Miten me huolehditaan niistä nuorista jotka ei oikein osaa vielä sanoa mitään kysymykseen kuka minä olen ja millaista elämää kohti minä haluan mennä. Kun kaverit ja niiden mielipide on vielä asia jota on mahdoton ohittaa. Pitäis kuulua joukkoon, vai pitäiskö. Mun mielestä meillä aikuisilla on todella iso rooli tässä kaikessa. Mitä me sitten voitais tehdä, että pystyttäis ehkä jotenkin edes vähän helpottaa sitä nuoren tietotulvaa ja siitä koituvaa ähkyä. Tai edes helpottaa sen kaiken infon jäsentämistä. En minä tiedä.

Jotenkin tuntuu siltä että vastuu on valtava. Mun mielestä mitä me aikuiset voidaan tehdä on olla läsnä lapsille ja nuorille. Ihan todella siis läsnä niin, että ollaan perillä mitä heidän elämässään tapahtuu ja koitetaan päästä selville mitä siellä pienissä päissä oikein tapahtuu. Yritetään olla itse sen verran avarakatseisia että vastaillaan rehellisesti ja totuudenmukaisesti kysymyksiin joita meille toivottavasti satelee. Koitettais pitää mielessä sekin, että se mun oma ajatus ei välttämättä olekaan se ainut oikea. Ei ainakaan syötetä mitään omaa ideologiaa. Eniten tärkeintä on kuitenki aito ja vilpitön kiinnostus ja myötäeläminen nuoren asioissa. Ja välittäminen. Mitäpä sitä muuta osaa tehdä. En minä ainakaan.

Ja ettei mun pohdinnat nyt jäis ihan vaan tälle asteelle niin oon miettinyt myös toiselta kantilta tätä nykyhetkeä. On hätkähdyttävää miten paljon erilaiset muistisairaudet on lisääntyneet. Tai sitten niistä vaan puhutaan entistä enemmän. Voihan toki olla että "ennen vanhaan" tälläiset asiat kuitattiin vaan vanhuuden höperyytenä ja kun vanhukset asuivat jälkipolvien kanssa samaa taloutta niin apu oli lähellä ja ongelmia ei siksi niin paljon ollut. Mene ja tiedä. Tästä kaikesta on kuitenkin tullut mieleen ajatus meistä tämän hetken aikuisista että kovin vähän meidän tarvitsee aivokapasiteetista käyttää koska maailma on jotenkin niin kovin valmis. Oon mä lukenut juttuja siitä miten aivoja pitäisi stimuloida erinäköisillä ärsykkeillä. Pitäis välttää rutiineita ja mennä vaikka töihin jotain eri reittiä jos mahdollista. Olis hyvä tehdä ristikoita tai sudokuita, opetella aika ajoin joku uus juttu. Jopa käyttää sitä vähemmän kätevää kättä eri asioissa. Haastaa mieltä ja kroppaakin. Laittaa ne harmaat aivosolut liikkeelle kuten Hercule Poirot sanoisi. Nykypäivä tarjoaa valmiit ratkaisut pulmaan kun pulmaan ja muutenkin koko ajan enemmän asiat on tehty jo ainakin puolivalmiiksi. Mitä varten? No siksi, että me ehdittäis suorittaa enemmän meidän arkea. Täytyy tehdä jotain tuottavaa tai hyödyllistä koko ajan. Joutenolostakin on tehty muoti ilmiö. Sen nimi on downshiftaaminen. Sen ympärille on luotu oikein elämäntyyli, life style. Mitä tarviit kotiisi ja ympärillesi että voit olla hyvillä mielin jouten. Tai siis harrastaa downshiftaamista. Hyvä sohva, kivat torkkupeitot, tyynyjä, elämäntapaoppaita joita lueskella, mitä musiikkia kuunnella. Tee spotify lista valmiiksi joka tunnetilaan ja tilanteeseen. Ei tarvi sitten mietiskellä ja etsiä kun on se hetki. Tilaa ruuat valmiina kotiin ettei tarvi tuntea stressiä ruuan laitosta. Kerran viikossa siivooja käy putsaamassa kotisi niin on sitten taas kivempi olla jouten. Ymmärrättekö mitä tarkoitan. Kaikki arkiset asiat on meille tehty ainakin puolivalmisteeksi. Meidän aivot ei voi olla tyytyväisiä moiseen. Olis kiva jutella jonkun asiaan perehtyneen kanssa siitä, että mitä tämä kaikki tekee meidän päälle ja nimenomaan onko tälläisellä jotain merkitystä noissa muistisairauksissa tulevaisuudessa. Huh, liikaa pohtimista mun pikku päälle.

Mutta siis siinä pientä otantaa asioista joita oon päässäni pyöritellyt. Ei mitään käsitystä miksi. Mä tykkään kyllä pohdiskella ja miettiä tätä maailmaa aina aika ajoin vähän enemmänkin mutta sitten tulee aikoja jolloin aiheet on kyllä hiukan diipimpiäkin. Nyt mä itse asiassa hoksaan kun kirjoitin noita ajatuksia tähän auki, että mä taidan kuulostaa sellaiselta vanhalta patulta joka toitottaa että ennen oli kaikki paremmin. Ei se sitä kumminkaan oo sillä oon todellakin sitä mieltä että nykyään on monet asiat niin sata kertaa paremmin kun aiemmin. Lähinnä juurikin suvaitsevaisuuden kannalta. 

Noni, annetaas sitten taas olla. Hetkisen. Viikko on saatu siis hyvin alkuun ja valtakunnassa kaikki hyvin. Tee kiva viikko!

rakkaudella,
Sartsa




RETKIPÄIVÄ VIRROLLE NURMINIEMEN LAAVULLE

Käväistiin tuossa viikonloppuna retkellä kun keli oli niin mahtava. Aluksi mietittiin oikein kansallispuistoon ja jollekin reitille menemistä mutta päädyttiin sitten kumminkin laavuun jossa ollaan aiemminkin käyty. Paikka jäi silloin mieleen upeitten maisemiensa takia. Edellinen käyntimme ko. laavulla löytyy täältä  En sen kummemmin enää lähde esittelemään paikkaa uudelleen mutta laitanpa kuvia miltä paikka näyttää talvella. Kovin oli maisemat kivat nytkin.

Laavu on korkean kallion reunalla eli tuosta aidan takaa on heti aikamoinen tiputus alas veteen. Siksipä nuo maisemat niin upeat onkin. Meillä oli mukana tällä kertaa lounastarpeet pelkän makkaran sijaan. Työnjako on selvä. Enskin levitellään tavarat paikalleen ja Aki alkaa tekemään tulta. Se on hälle yksi oleellinen asia tässä retkeilyssä. Saada tehdä tulet. Oma rituaalinsa tavallaan siinäkin. Mulle se käy ihan hyvin sillä mulle taas sellanen fiilistely ja luonnon hiljaisuuden kuuntelu on ne isoimmat jutut.


Kamat levitetty

Meikäläinen alkaa viritellä makkaraa tikkuun yleensä jo siinä vaiheessa kun hiillos on vasta tulollaan. Kunhan ei ihan tulen lieskoissa tarvii makkaraa kärventää niin meikäläinen on asialla. Alla olevassa kuvassa mä oon saanut makkarani paistettua, tiputettua kertaalleen hiillokseen ja noukittua sen sieltä. Siinä mä sitten istun laavussa ja ihailen maisemia suu täynnä makkaraa.

Näkymä laavulla istuskellessa
 Alla olevan kuvan olisin voinut laittaa oikeastaan tuohon alkuun sillä tämä on se ensimmäinen näkymä jonka saa kun laavua lähestyy. Vieressä näkyy portaat joita pitkin on hyvä laskeutua laavulle. Samanlaiset portaat vievät sitten myös alas vesirajaankin.

Portaat vievät alas itse laavulle
 Lämmitettiin lounaaksi porokeittoa ja paahdettiin sen kanssa leipää. Oli muuten tosi hyvää. Päälle sitten vielä pullakahvit niin jo vain oli maha täynnä.

Porokeittoa lounaaksi
Tällä kertaa muistin myös tarkistaa löytyykö paikalta geokätköä ja löytyihän sieltä. Mä oon ottanut kätköilyn osaksi tätä retkeilyharrastusta. Tulee käytyä ja pysähdyttyä moniin jänniin paikkoihin kätköjä matkan varrella metsästäessä. En mä lähde mihinkään kovin kauas reitiltä kätköjen perässä sillä mulle ei oo esim. tärkeää kerättyjen kätköjen määrä vaan enemminkin tuoda hiukan lisää noihin retkiin.

Geokätköilyäkin piti tietenkin harrastaa :)
Oli kyllä niin ihana retkipäivä ettei tuolta olisi malttanut lähteä pois ollenkaa. Hämärä kuitenkin painaa päälle vielä suhteellisen ajoissa, vaikka päivä on kyllä tosi äkkiä pidentynyt ihan huomattavasti. Luonto on kyllä mulle ihan valtava voiman lähde ja sinne on päästävä säännöllisesti. Suosittelen lämpimästi!

rakkaudella,
Sartsa

sunnuntai 26. tammikuuta 2020

MATKAMESSUT 2020 JA VÄHÄN ARKEAKIN

Kuulumisia.... Viime viikonloppu on vielä hyvässä muistissa ja tuo hymyn kasvoille kivoilla muistoillaan. Sain perjantaina vanhimman lapsukaiseni tänne illan mittaan. Meillä oli tarkoitus lähteä lauantaina Matkamessuille ja auto starttaisi jo aamulla aikaisin. Siksi Jenni ajeli tänne heti töiden jälkeen. Käytiin pitsalla ja kaupassa hakemassa eväitä eikä siinä illan mittaan muuta oikein ehtinytkään. Eikä ollut tarviskaan. Ihan kiva oli vaan olla ja jutustella rauhassa.

Nyt oli kyllä niin hyvä pitsa että oijjoi
Aamulla sitten linja-auto starttasi 7.30 kohti Helsinkiä. Mulla meni matka tästä Mäntästä Tampereelle asti nukkuessa. Sain kyllä niin yllättävän hyvät unet autossa etten tiennyt yhtään mitä ympärillä tapahtui. Väliltä kumminkin tuli porukkaa kyytiin paristakin kohtaa. Noh, sittenpä oli mukava jatkaa matkaa hyvin levänneenä. Linnatuulessa pysähdyttiin sitten kahville.


Tällä kyllä jaksoi pitkään

Tää on kyllä ihan jännä paikka kahvitella
Messukeskuksessa sitten oli taas normaaliin matkamessu lauantain tyyliin porukkaa ihan välillä ruuhkaksi asti. Ei se kuitenkaan meitä haitannut kun sai kaikessa rauhassa kierrellä. Monenlaista aistien ruokaa oli kyllä taas tarjolla. Värikkäitä tanssijoita, korvia hiveleviä soittimia, hyvää musiikkia ja maukkaita ruokia. Yksi syy minkä takia mä tykkään noista messuista. Ei mulla kertaakaan oo ollut tarkoituskaan mitään matkoja kattella, kunhan nautiskelen ohjelmatarjonnasta.


Indonesialaista tanssia
 Erilaisia viinejä oli tarjolla makuannoksina. Me tietenkin etsittiin heti tuo sparkling osasto ja otettiin pienet maistiaiset cavaa.

Kivoja yksityiskohtia



Päivä starttasi tuttuun tapaan skumpalla

Kaikenlaista kivaa yksityiskohtaa tuli vastaan messupäivän aikana.


Tommi Läntinenkin tuli nähtyä nyt sitten livenä. Hän lauloi muutaman biisin pariinkin otteeseen. Siinä me sitten veisattiin porukalla Via Dolorosaa. Hyvin lähti porukka mukaan.

Läntisen Tommi lauloi muutamaan otteeseen
 Yhtä äkkiä alkoi jostain lähistöltä kuulua tosi ihanan kuuloista soittoa. Pakko oli lähteä kattomaan mikä siellä soi ja tämä tuli vastaan. Soitin on nimeltään sasando.

Ihana soitin nimeltään sasando
Oon joskus pari kolme vuotta sitten sattumalta istahtanut kuuntelemaan Pata Degermanin esiintymistä tuolla samaisilla messuilla. Pata on tutkimusmatkailija joka on kolunnut maailman eri kolkkia ja tehnyt mitä hurjempia reissuja. Nyt aiheena oli esim. matkat etelänavalle ja viidakkoon. Oli tosi mielenkiintoista kuunnella mitä kaikkea luonnon ihmeitä tämä maailma pitää sisällään. Pata on aika suvereeni tarinankertoja ja välillä tulee sellainen tunne, että näinköhän kaikki on oikeasti tapahtunut vai käyttääkö hän vähän värityskynääkin. Toisaalta sitten taas niin hurjia ovat reissut ettei epäile hetkeäkään etteikö vähän sitä sun tätä ole reissulla tapahtunut. Mielenkiintoista joka tapauksessa.

Pata Degerman kertoi seikkailuistaan
Viitisen tuntia meillä oli aikaa messuja koluta ja siinä on kyllä ihan riittävästi. Ainakin mulle. Vaikka me pysähdyttiin aina välillä istumaan ja Jennikin söi jossain vaiheessa niin kyllä mulla alkoi jo viimeisen tunnin aikana tuntua siltä ettei jaksa enää katella mitään.

Kotimatka meni taas multa osittain nukkuessa. Linnatuulessa jälleen tehtiin pikastoppi ja kotona me oltiin vähän ennen ilta yhdeksää. Rankka mutta tosi kiva ja antoisa päivä. Kiva että sai viettää kokonaisen päivän Jennin kanssa.

Muuten viikot on menneet ihan normaalin arjen parissa. Töissä on ihan leppoisaa tällä hetkellä eikä nämä käynnissä olevat yt neuvottelut mua hetkauta mihinkään. Mä oon ajatellut että pitää vaan odottaa maaliskuun loppuun jolloin saadaan kuulla mikä niiden lopputulos on. Turha sitä on murehtia ja miettiä asiaa jolle ei itte mitään voi.

Liikunta on tullut nyt elämään ihan säännölliseksi osaksi ja siitä oon kyllä aivan älyttömän tyytyväinen. Käyn zumbassa, bodybalansissa ja lenkkeilen. Tällä viikolla me käytiin työkaverin kanssa vihdoin salillakin ja se homma tulee ilman muuta jatkumaan. Perjantaina vielä sitten käytiin Akin kanssa uimahallissa ja uiskentelin puoli kilsaa. Kaikista parhainta on se, että tämä kaikki alkaa tuntua ihan jokapäiväisessä olemisessa. Pelkästään positiviista. Mä jaksan paljon paremmin ja kun on tuohon kehon huoltoon nyt keskittynyt niin kehon kannattelu tuntuu paljon kevyemmältä. Siinä sivussa sitten painokin on vähän tippunut mikä ei todellakaan oo ollenkaan pahitteeksi. Yllättävänkin äkkiä on kiloja alkanut karisemaan. Varmaan nesteet on lähteneet liikkeelle ihan aluksi mikä tietenkin näkyy sitten puntarilla kohtuu hyvin. On kyllä aivan mahtavaa että vihdoin oon saanut taas kiinni tästä liikkumishommasta. Ihan siis säännöllisesti. Hyvä minä!

Näinhän nämä parit viikot on saatu pakettiin. Ei siis mitään normaalia arkea kummempaa.

Kelien suhteen on sellanen fiilis ittellä ettei talven enää tarvisi tullakaan kun näin pitkälle on menty ilman. Todella keväisiäkin kelejä on saatu todistaa ja meillä on kyllä työpaikka niin upealla paikalla että näkymät on toisinaan henkeä salpaavat. Kuten tässä alla.


Kotimatkan varrelta Ukonselältä

Mukavaa uuden viikon alkua sulle!

rakkaudella,
Sartsa

maanantai 13. tammikuuta 2020

LAPSUUDEN LIIAN LYHYT AIKA

On tämä nykaika kyllä melkoista. Tällä kertaa tarkoitan sitä miten nopeasti noiden lasten täytyy kasvaa isoiksi. Miten lapsuus on niin ohikiitävä hetki. Toisilla on niin, että se halu olla isompi kuin onkaan, tulee omasta itsestä. Usein kuitenkin on myös niin, että paineet tulevat ulkopuolelta. Asioita kuullaan sieltä ja täältä ja sitten herää kiinnostus.

Tähän havahduin jälleen kerran lasten kanssa käytyjen keskustelujen perusteella. Tykkään todella paljon niistä hetkistä kun pystyn pysähtyä kaikessa rauhassa jonkun oppilaita askarruttavan asian äärelle. Harmittavan vähän sellaiseen on aikaa. Se harmittaa. Haluaisin niin paljon intensiivisemmin olla läsnä päivän kulussa. Tällä hetkellä oon ollut pääasiallisesti eskareitten kanssa jolloin oon saanut vähän useamman tunnin päivässä samojen lasten kanssa ja se on mahdollistanut hiukan syvällisemmän paneutumisen lasten päiväittäisiin asioihin. Kuitenkin se on jäänyt aika lailla pintapuoliseksi verraten esimerkiksi päiväkotitöihin. Ehkäpä siinä onkin syy minkä takia mieli vetää mua päiväkotihommiin edelleen.

No, anyway, asiaan palatakseni. Parina päivänä viime viikolla mä löysin itseni sellaisista keskusteluista että väkisinkin laittoi ajattelemaan että mitä ihmettä. Lyhyestin sanottuna kyse oli siitä että vastailin kysymyksiin koskien seksiä. Puhuttiin mm. ehkäisystä, että siis miksi sitä on ja koskeeko se nuoria jne. Minkälaisia välineitä siihen käytetään. Eikä siinä mitään pahaa oo sinänsä, mä kyllä voin puhua ihan mistä asiasta vaan. Mutta kun nämä keskustelijat olivat kolmasluokkalaisia niin kyllä mä siinä vähän mietin miten sanani ensinnäkin asetan ja kävipä jopa mielessä että voiko näitä edes jutella vielä tuon ikäisille. Toisaalta kumminkin mieltä askarruttaviin kysymyksiin pitäis vastata. Mutta kun sanotaan, että ikätasoisesti niin miten sitä vastaa ikätasoisesti asioihin jotka ei liity kysyjien tämänhetkiseen elämään millään tavalla. Noh, lopputulema oli että vastasin sen minkä osasin niin että kysyjät olivat tyytyväisiä mutta koitin sitten myös sanoa että ymmärrän kyllä että nämä asiat kiinnostaa mutta ei kannata keskittyä niihin kovin paljoa kun ne eivät liity heidän elämäänsä vielä pitkään aikaan. Tuon ikäisillä alkaa olla jo tyttö- ja poikaystäviä. Tietenkin sellaisessa viattomassa mielessä. Mutta en voi olla ajattelematta miten sekaisin nämä asiat menevät noissa pienissä päissä. Oon useammalle koittanut teroittaa sitä että vaikka ns. seurustellaankin niin ei siihen automaattisesti tarvitse kuulua seksi. Että nämä kaksi ovat ihan eri asioita.

Sen kummemmin tätä asiaa puimatta, joka tapauksessa hätkähdyttää tämän maailman hektisyys. Ja se, ettei lapset ole lapsia. Monet sanoo sitä, että leikkiminen on noloa. Siis jopa näistä kolmasluokkalaisista. Käsittämätöntä! Ja niin kovin surullista. Kunpa tämä trendi jollain tapaa muuttuis jossain vaiheessa. Taitaa olla toiveajattelua mutta saa kait sitä toivoa.

Muuten on töissä taas viikkokin lähtenyt ihan sujuvasti käyntiin. Työpäivät soljuu omalla painollaan niin ettei mitään ihmeempiä ole. Olokin tuntuu ihan kevyeltä ja hyvältä edelleen. Jätetään tämä tähän.

rakkaudella,
Sartsa

lauantai 11. tammikuuta 2020

VUOSI NYTKÄHTI REIPPAHASTI KÄYNTIIN

Miten tämä päivittely nyt on näin vaikeaa ettei tähän saa mitään rotia :) Viikko on viime kerrasta vierähtänyt, mutta itse asiassa pelkäsin että ois pidempikin aika. Päivittelyä kyllä tapahtuu oman pääkopan sisällä päivittäin. Tuntuu siltä, että ollaan taas risteyskohdassa mutta vieläkään en oikein tiedä missä asiassa. Jotkut uudet tuulet kuitenkin tuntuvat puhaltavan tuolla jossain, jännä nähdä millä voimalla ja koska ne mut saavuttaa.

Mun uudenvuoden lupaus itselleni sisälsi paljon enemmän tapaamisia tärkeiden ihmisten kanssa. Haluan kaikkia vähän lähemmäs itseäni ja päätin aloittaa heti alkuvuodesta kutsumassa täkäläiset ystäväni lounastreffeille viikko sitten perjantaina. Sinnehän taisin olla lähdössäkin viime postauksessa. No, treffit oli niin onnistuneet että 2,5 tuntia meni höpötellessä ihan tuosta vaan. Sain myös sanottua näille täkäläisen arkeni enkeleille miten tärkeitä he ovat mulle olleet ja ovat edelleen. Tuli tosi kiva fiilis tuosta tapaamisesta. Siinä oli muutenkin oiva aloitus aivan sikamageelle viikonlopulle.

Perjantai-ilta meillä meni valmistellessa lauantaisten vieraiden saapumista. Voi miten olin odottanut tätä. Siskoni tuli miehensä kanssa jälkipikkujouluja viettämään ja viime hetkellä mukaan lähti vielä mun veljeni vaimo joten saatiin enemmänkin ihania vieraita mitä luultiin. Oltiin suunniteltu taas kovasti illan menuta ja tällä kertaa ohjelmassa oli myös vierailut näihin meidän museoihimme eli Serlachius museo Göstaan ja Gustafiin.

Göstan näyttely Onnea etsimässä täältä

Göstan Onnea etsimässä näyttelyssä


Ihmettelyä apteekkarin kauppahuoneella

Heti siis vierailun aluksi mentiin käymään Göstassa ja heti perään Gustafissa. Tulipa vieraiden käytyä siten molemissa yhtä aikaa. Onhan se nyt ollutkin vähän väärin että vaikka useamman kerran ovat täälä käyneet eikä oo ehditty tutustua noihin meidän ylpeyden aiheisiin vielä ollenkaan. Kyllä mä suosittelen käymään jos tänne Mänttään eksyy.

Illalla syötiin sitten pitkän kaavan mukaan kolmen ruokalajin illallinen. Alkuun tehtiin simppeli salaatti jossa lisänä sitten erilaisia lisukkeita. Tuli ihan kivan näköinenkin annos, ja ennenkaikkea toimiva.





Pääruoaksi Aki teki naudan sisäfileestä täydellisesti paistetut pihvit. Lisänä oli uunijuureksia, paistettua ruusukaalta ja suppilovahverokastiketta. Pienenä kirpenä lisukkeena vielä itse marinoimiani punasipuleita.


Kovasti vieraat kehuivat ruokia. Ja kyllä ne hyvältä maistuivatkin. Syötiin ihan rauhalliseen tahtiin niin että välillä juotiin mustikka gt:t ruokien välissä ja jälkiruokaa odotellessa kermalikööriä.

Mustikka gt.. Vahva suositus!

Jälkkäristä mulla ei ookaan kuvaa mutta tein sellaisiin pieniin vuokiin uunihedelmiä. On siis ikäänkuin hedelmäsalaatti mutta laitetaan uuniin ja olisi hyvä tarjota vaikka jäätelön kanssa. Meillä oli kuitenkin porukassa herkkulakkolaisia niin tein sitten vaan pelkät hedelmät. Oli oikein hyvä ja kevytkin jälkkäri.

Ilta meni kyllä tosi äkkiä kuulumisia vaihdellen ja jutustellen. Ei edes lähdetty sitten mihinkään baariinkaan. Ihana ihana ilta!!

Illan mittaan tuli maisteltua vähän sitä ja vähän tätä. Seuraavana päivän olotila olikin sellainen ettei tehnyt oikein mieli tehdä mitään muuta kun huilia vaan. Päivä kuluikin sohvalla köllötellen.



Siinähän se viikonloppu sitten menikin mutta onneksi myös maanantai oli vielä vapaa. Loppiaisen kunniaksi lähdettiinkin eka kertaa tälle vuotta paistelemaan makkaraa laavulle. Samalla sai olla ulkoilmassa kun edellinen päivä todellakin meni neljän seinän sisällä. Päädyttiin tuttuun Palvian laavuun Jämsässä. Ollaan käyty samalla paikalla ennenkin ja muistettiin että se on ihan tien vieressä. Nyt on haasteena tuo muutaman tunnin valoisa aika jolloin ei oikein mitään pitkiä metsäpatikointeja voi ajatella.

Tämä laavu on aika pelkistetty mutta hyvin toimii

Käytetään nykyisin retkillä murukahvia mikä on tosi kätevää

Vesi kiehumassa pakissa

Kyllähän se makkara hyvältä maistuu aina notskilla ei siitä mihinkään pääse. Ja mukava oli olla taas hiljaisuudessa. Vaikka tuosta tie menikin aika läheltä niin eipä siinä pahemmin liikennettä ollut joten ihan rauhassa sai olla. Tämän retkipäivän jälkeen olikin oikein mukava aloitella työviikkoa.

Työviikko alkoikin aikamoisilla kuulumisilla. Meillähän on alkamassa yt neuvottelut työpaikalla mutta niihin liittyen ei mitään uutisia ollut vielä tarjolla vaan mulle tarjottiin töitä. Mut haluttais toiseen taloon töihin ja se tarkoittais samalla työnkuvan täydellistä muuttumista. Nyt tarvis sitten vaan miettiä mitä mä jatkossa haluan tehdä. Haluanko mä tehdä ohjaajan töitä vai siirtyä toimistohommiin. Molemmat on mielenkiintoisia töitä ja mun täytyy tehdä ihan plus miinus listaa kumpaan suuntaan vaaka kääntyy. Ennenkaikkea nyt on tärkeää että mä teen tämän päätöksen ihan vaan itteäni ajatellen. Mun on niin helppo ajatella vaan muitten puolesta. Tyyliin että en halua jättää nykyistä työpaikkaani pulaan tai en halua jättää noita lapsia joiden kanssa nyt työskentelen. Tai että menen tuonne uuteen paikkaan että siellä päästäis vähän helpommalla eteenpäin. Niin tai näin niin mä haluan nyt kerrankin pystyä tekemään päätöksen ihan vain itsekkäistä syistä. Mun takia. Mitä MINÄ haluan ja tarviin just nyt. Toinen päätöstä vaikeuttava asia on toki nuo yt:t. Mistäs mä tiedän mitä sieltä tuleman pitää. Toivottavasti voin odottaa vastaukseni kanssa maaliskuuhun jolloin nuo yt hommat on jollain tapaa selvinneet.

On siis taas pähkittävää. Asuntohommiakin on ajankohtaista miettiä ihan tosissaan. Mä oon kyllä alkanut kaipaamaan vähän enempää elintilaa. Täytyy ottaa tuon toisen osapuolen kanssa nämä asiat käsittelyyn tässä piakkoin. Jotain päätöksiä asian suhteen on varmaan tehtävä. Jos se nyt ylipäänsä haluaa mun kans muuttaa mihinkään. Saattaahan se olla että mieli on ajan mittaan muuttunut ja se onkin se miksi tätä asiaa on nyt vetkutettu näinkin kauan. Elämme jännän äärellä monessa suhteessa siis :D

Tällä viikolla ollaan saatu nauttia erityisen kirkkaasta kuusta. Aivan upealta on näyttänyt mutta mun yöunet on kyllä sitten menneet sen siliän tien. Hiukan alkoi eilen jo töissä olla haasteellista kun oli alkoi viikon nukkumattomat yöt viedä veronsa. Aika aikaansa kutakin joten josko se siitä nyt alkais taas normalisoitua.

Mainittakoon nyt vielä että arki alkoi harrastustenkin osalta tällä viikolla mikä oli oikein tervetullutta ja odotettuakin. Keskiviikkona kävin zumbaamassa ja torstaina balansissa venyttelemässä. Tänään oli sitten lenkin vuoro.

Vuosi on siis nytkähtänyt oikein reippaasti käyntiin. Toivottavasti sulla kans!

rakkaudella,
Sartsa





perjantai 3. tammikuuta 2020

KURKISTUS ARKEEN

Eilinen piipahdus työmaalla ja varovainen kurkistus normiarkeen ei ollu ollenkaan pöllömpi. Oikeastaan siitä todentui hyvin itselle se, kuinka sitä nauttiikaan ihan siitä normaalista arkisesta aherruksesta. Noin niinkun kärjistetysti siitä että kello herättää, aamutoimet, töihin, kotiin, ruoka, ehkä jotain harrastetta. Ja huomisin sama toistuu. Oon joka vuosi huomannut olevani sitä mieltä, että tämä joululoma on mulle vähän liian pitkä. Ainakin näin kun sen aina viettää kotona eikä lähde vaikka tuonne pohjoiseen valkoisten lumikinosten keskelle, kuten ihan älyttömän moni taas teki. Älyttömän monella mä tarkoitan tuolta somen ihmemaailmasta bongailemieni tuttujen joulupuuhia. Itse kun pääosin kotona kattelee neljää seinää niin kyllä se mulle paris päiväs ihan riittää.

Itse asiassa mua ihan nauratti miten tunnollinen mä oon töiden suhteen. En ymmärrä miten jotkut voi lusmuta töistä ja olla vaikka niillä "pitämättömillä sairaslomilla". Ja nyt ei kannata ymmärtää väärin että mä jotenkin moralisoisin saati moittisin sellaisia jotka näin tekee, vaan pikemmin vaan totean tämän oman hassuuteni. Kukin todellakin omalla tyylillään. Mutta siis nytkään ei olisi todellakaan ollut merkitystä sillä olisinko mennyt töihin vaikka 15 minuuttia myöhässä tai lähtenyt saman verran aiemmin pois niin siellä mä olin paikalla tasan klo 8 aamulla ja pois lähdin tasan 15.30. Ihan huvitti. En nyt sentään ylitöihin jäänyt vaikka vielä olisi ollut homma tai pari hoitamatta. Tämän saman tunnollisen piirteen mä tunnistin itsessäni jo yläasteella kun yritin niin kovasti esittää kovaa likkaa ja lintsasin yhden tunnin koulusta. Oltiin kylillä kaverien kanssa ja mä olin ihan vauhkona koko ajan että joku opettaja näkee meidät. Ihan hirveät tunnon tuskathan siitä seurasi enkä kyllä osannut nauttia yhtään siitä että tässä sitä nyt ollaan nuoria radikaaleja jota ei paljon säännöt hetkauta :D Läheltä varmaan piti etten mennyt sanomaan opettajalle jälkikäteen että näin on käynyt. Ei varmaan tarvi sanoa ettei sen jälkeen lintsailtu. Ainoa tunti miltä saattoi olla pois millä tahansa verukkeella oli liikuntatunti. Jostain kumman syystä. Hain terkkarilta todella usein lappua mikä takasi etten voinut osallistua tunnille. Lähes joka uintikerralla taisi olla menkat, josta äiti kirjoitti auliisti lapun kun pyysin. Inhosin liikkaopea sen takia että mun mielestä hän oli epäreilu. Eikä siis vaan mulle vaan monille muillekin. Sen takia kait sitten mun päässä hänen huijaamisensa oli ihan sallittua. Oon aina ollut tosi allerginen epäreiluudelle ja sitä oon tänäkin päivänä. Montaa muuta asiaa siedän mutta siihen on nollatoleranssi. Tänä päivänä oon jo itteni kans sen verran sujut että sanon moisesta asiasta jos vaikka työpaikalla eteen sattuu.


Tänään sitten taas nukuin myöhään, sillä jostain syystä unet on olleet tosi huonot jo pitkän aikaa. Mä kyllä saatan nukahtaa ihan hyvin mutta heräilen sitten pitkin yötä. Nytkin viime yönä heräsin monta kertaa niin että sain onneksi kyllä unen päästä uudelleen kiinni. Aamulla kuitenkin herääminen oli sitten tosi työlästä ja piti ihan väkisin nousta ylös vaan. Onneksi mulla on ihan kohta treffit parin ystävän kanssa joten on oltava valmiina ihmisten ilmoille. Huomennakin meille on tulossa vieraita kun siskoni tulee miehensä kanssa tänne. Vitsit miten kivaa. Käydään museossa ja syödään hyvin. Katsotaan sitten mitä muuta keksitään. Yhdessäolo on tärkeintä, ei siihen tarvita välttämättä mitään sen kummempaa.

Mä alan nyt valmistautua treffeihin, palataan asiaan taas tuonnempana. Mulla on nyt aikalailla mietteitä joita haluan jakaa.

rakkaudella,
Sartsa

PS) Alla kuva mun toimiston ikkunasta eilen aamulta. Aika upeaa, vai mitä!


keskiviikko 1. tammikuuta 2020

VUOSI VAIHTUI MIETTEISSÄ

Uusi vuosikymmen on täällä. Vois vaikka vähän varovasti hihkaista että jihuu. Tai ainakin mä oon jollain tavalla tosi tyytyväinen että vuosi vaihtui. Ainakin ajatuksen tasolla uusi vuosi on aina jotenkin uusi mahdollisuus saavuttaa jotain mitä on halunnut tai ainakin hankkiutua eroon asioista jota kantaa taakkanaan. Symbolistahan se on, siinä mielessä että kyllähän moisia suursiivoja voi elämässään tehdä vaikka koska mutta vuoden vaihtuessa se jotenkin konkretisoituu. Se on ainakin mulle sellainen hetki kun tulee tehtyä ylipäänsä jonkunlaista välitilinpäätöstä sen hetkisestä elämäntilanteesta ja ehkä jopa suunnitelmia tulevan, entistä paremman, elämän varalle. Nyt mun välitilinpäätös on alkanut jo aika hyvissä ajoin sillä kuten oon aiemmin maininnut niin oon jo parin kuukauden ajan miettinyt miksi tietynlainen levottomuus on alkanut vallata mieltä. Tai, en tiedä onko levottomuus nyt ihan oikea termi, mutta tunne siitä ettei kaikki ole ihan niin hyvin kun mitä toivoisin. Että jokin asia on nakertamassa mun onnellisuutta pala palalta. En oo oikein päässyt näissä pohdinnoissani muuhun kuin että mä kaipaan sosiaalista piiriä ympärilleni. Ystäviä, läheisiä ja sukulaisia ihan siihen arkeen. Tai ainakin kosketusetäisyydelle useammin kuin tähän asti on tapahtunut.

Eilen Akille tästä juttelinkin kun käveltiin ennen puolta yötä tuonne kylille katsomaan ilotulituksia. Mietin ääneen sitä, miksi nämä ajatukset on iskeneet juuri nyt. Olenhan mä ikävöinyt noita sosiaalisia ympyröitäni aiemminkin, mutta nyt tämä asia tuntuu eskaloituneen ihan onnen esteeksi. Ajattelen, että nyt kun oon saanut asetuttua tänne vieraalle paikkakunnalle, ja luonut tänne oman turvallisen elinpiirini ja kaikki on siltä osin elämässä hyvin, niin nyt katse sitten kiinnittyy niihin asioihin jotka vielä ovat tavallaan järjestämättä. Tarkoitan, että oman elämänsä siirtäminen täysin vieraisiin ympyröihin ja itsensä riuhtaiseminen tutusta pois on ollut paljon raskaampi juttu henkisesti kun olin osannut ajatellakaan. Arjen muuttuminen turvalliseksi ja tavalliseksi arjeksi on vaatinut nämä kaikki 3 vuotta. Etukäteen ajattelin että tälläisenä ekstroverttina tyyppinä pääsen kyllä sisälle työyhteisöön, mikä etukäteen ajatellen oli se isoin asia. No, kyllähän se onnistuikin helposti. Ehdin olla jo ennen tätä nykyistä työpaikkaa toisessakin paikassa jonkun aikaa ja loin sielläkin ihan hyvät suhteet työkavereihin, kuten nykyisessä paikassanikin heti alusta lähtien. Tuntui, että kuulun porukkaan ja työkavereiden kanssa tuli juteltua päivän mittaan syvällisiäkin asioita. Mutta, silti nämä ihmiset on olleet olemassa lähinnä vain siellä työpaikalla. Ei ole juurikaan ollut paikkaa mihin mennä vaikka kahville tai kaveria jonka kanssa viettää aikaa töiden ulkopuolella. Näiden vuosien aikana mulla on ollut yksi ystävä täällä töiden ulkopuolelta. Sitten hänkin muutti toiselle paikkakunnalle ja meni sekin yhteys. Oon onnellinen siitä, että olen saanut luotua parin työkaverini kanssa niin läheiset välit että voin kutsua tänä päivänä hetiä ystäviksi ennemmin kun työkavereiksi. Erityisesti toisen heistä kanssa on pidetty muutama maailmanparannustuokio ja käyty harrastamassa yhdessä. Hän onkin ollut ihan korvaamattoman arvokas siinä että arkeni täällä on asettunut uomiinsa.

Kuitenkin siis, täytyy tunnustaa etten osannut ajatella miten kauan elämän normalisoituminen kestää. Toisaalta se on ollut todella virkistävää miettiä kaikki, ruokakauppaa ja asioiden hoitoa myöten uusiksi. Se mikä näiden vuosien parasta antia on ollut on itseensä tutustuminen ihan uudelleen. Silloin kun kaikki tuttu ympäriltä riisutaan niin kääntyminen omaan itseen on, ainakin omalla kohdalla, ollut väistämätöntä. Kyllä sitä on välillä kyseenalaistanut omia ajatuksiaan tai päätöksiään tässä kaiken tuoksinassa. Kysynyt vakavasti itseltään että mikä nyt on se, mikä mulle on tärkeää siltä kantilta että voisin olla mahdollisimman onnellinen. Sillä kaiken tämän elämäni perkaamisen perimmäisenä ja ainoana tarkoituksena on ollut vihdoin tulla onnelliseksi. Oon ollut valmis tekemään sen eteen radikaalejakin muutoksia, kuten tämä muutto, sillä en halua jättää mitään kiveä kääntämättä löytääkseni sopusoinnun ja rauhan elämääni. Tällä hetkellä siis tuntuu, että pääosin kaikki isot palaset ovat kohdallaan mutta tuntuu että jotain muutoksia on vielä tulossa. On vain sellainen tunne, mikä on vahvistunut tässä syksyn mittaan. Kait sen aika näyttää vaan sitten että mitä se on. Tällä hetkellä mä osaan sanoa vaan sen minkä virallisena uudenvuoden lupauksenakin tein että tänä vuonna mä näen ystäviäni enemmän. Hankitaan yhteisiä muistoja ja kokemuksia. Ei vain pelkästään vaihdella kuulumisia silloin tällöin.

Ai niin, miten se vuosi sitten meillä vaihtui? Ihan mukavasti oikeastaan. Kilisteltiin toki vanhan vuoden peijaisille...



..valettiin myös ensimmäistä kertaa yhdessä tinaa...




..herkutella piti myös, tottakai, tällä kertaa juustolautasella..



Ennen puolta yötä me lähdettiin kävelemään Mäntän klubille, missä oli kaupungin virallinen ilotulitus. Ei unohtunut suukkokaan vaikka siellä väkijoukossa seisottiin...




Siinä tuli tehtyä reilun 5 kilsan iltalenkkikin ja oli kyllä mahtavaa kun oli niin kuulas keli, että rakettia näkyi siellä täällä horisontissa. Oikein mukavasti siis vaihtui vuosi. Ei kaivannut kyllä yhtään mitään sen isompaa juhlintaa.

Kohti uusia seikkailuja siis hyvillä mielin..

rakkaudella,
Sartsa

Anno Domini 2019

ANNO DOMINI 2019
"Kuluneen vuoden lokimerkinnät ovat valmistuneet ja ennen uuden kirjan aloittamista pieni kurkistus vanhaan on ehkä paikallaan. Melkoisen tuulisia ovat olleet Luottamuksen seilailut elämän merellä. Välillä on jouduttu hiukan eksyksiinkin mutta onneksi palattu aina turvallisesti takaisin kotiin. Enimmäkseen on seilattu pienempiä joen uomia ja etsitty oikeaa reittiä. Port minä, rakas turvasatamani, on edelleen jonkinmoisen remontin alla. Lopputuloksesta ei vielä ole täyttä varmuutta. Rakkaus on pysynyt yhä matkaseuranani ja toiminut tarvittaessa myös kompassina ohjaten meidät kotiin retkiltämme. Lokikirja merkinnät muistuttavat myös ikävästä ja haikeudesta jota olen kokenut muistellessani kaikkia vierelläni seilanneita. Ihan liian vähän on tullut nähtyä näitä tuttuja ja turvallisia kasvoja. Siihen tulkoon muutos uuden vuosikymmenen alkaessa. Olen vuoden lopuksi huomannut lipuneeni kohti jokien erkanemispaikkaa ja nyt täytyisi päättää mihin suuntaan matka jatkuu. Muutoksen tuulet puhaltavat ja toivon että ne tuulet ovat suotuisia. Tällä hetkellä istun purteni kannella luottavaisin mielin, valmiina uusiin seikkailuihin."

Näillä ajatuksilla paketoin vanhan vuoden.



rakkaudella,
Sartsa