perjantai 8. joulukuuta 2017

TYÖHULINAA JA KYNTTILÄILLALLINEN KUUDELLE

Viime viikko oli ihan super. Töissä valmisteltiin innolla suurta Suomi 100 itsenäisyysjuhlaa. Se vaatikin hiukan enemmänkin ponnisteluja niin oppilailta kuin meiltä aikuisiltakin. Ohjelmia harjoiteltiin joka päivä ja perjantaina käytiin harjoittelemassakin  linja-auto matkan päässä. Juhla nimittäin toteutettiin yhdessä toisen koulun kanssa. Siinä yksi iso haaste olikin kun yhteistä harjoitus aikaa ei paljoa ollut. Ekat harkat kuitenkin osoitti jo sen, että hyvin suunniteltu on oikeastikin puoliksi tehty. Meidän oppilaat suoriutui erinomaisesti ihan vaan sen vuoksi, että ohjelmat oli hiottuja ja harjoitukset omalla koululla oli tehty kunnolla ja pieteetillä.

Viime viikolla olikin sitte todella kauan odotettu päivä kun saatiin meille vieraaksi mun sisko ja veli puolisoineen. Ihan liian harvoin on mahdollista moista komboa kasaan saada, sillä heillä on vielä sen ikäisiä lapsia jotka vaativat hoitajaa. Ihanaa kuitenkin, että nyt onnistui. Me päätettiin heti Akin kans että halutaan hemmotella näitä kiireistä lapsiperhearkea eläviä pariskuntia. Mikäs sen paremmin siihen passaa kun ruoka. Niinpä me suunniteltiin 5 ruokalajin illallinen ja yritettiin tehdä puitteet sellasiksi että tunnelma ois läsnä heti kun saapuvat.

Pientä extraakin piti heittää peliin heti kun saapuivat. Laitoin pyyhkeet niinkun hotellissa konsanaan ja pienet pesuaineet siihen päälle itsetehdyn tonttusen kera.


Olohuoneen pöydälle katoin suklaata ja skumppalasit sekä sinisen väristä kuohuvaa. Teemaan sopivasti, sillä vaikka oli pikkujouluista kyse niin me päätettiin ruuankin suhteen viedä ilta läpi, ei jouluruualla, vaan suomi teemalla.



Osa ruuista mietittiin ihan itse mutta sitten päätettiin kysyä Akin vanhimmalta tytöltä, alalta kohta valmistuva kun on, hiukan vinkkejä. Sen pohjalta ekaksi alkuruuaksi tuli sienikeitto suppilovahveroista. Koskaan en ollut aiemmin sellaista tehnyt mutta rohkeasti vaan yrittämään. Tarjoilimme keiton kahvikupista paahdetun jouluisen leivän kanssa.
Toisena alkuruokana tarjottiin kalalautanen jossa oli lohta sekä kylmäsavustettuna että graavattuna, ruis sipsin päällä lohitahnaa sekä mätiä, oli myös silliä ja täytetty kananmunan puolikas sekä itse marinoimiani kesäkurpitsan paloja.
Pääruokana tarjottiin pippuripihviä naudan fileestä, kermakastiketta, bataatti-peruna muusia sekä paahdettuja karamellisoituja kasviksia.
Eka jälkiruoka oli replikointi ravintola Zetorin jälkkäristä eli kermassa haudutettua leipäjuustoa.
Toisena jälkkärinä tarjottiin paikallisen tilan pistaasijäätelöä paistettujen piparitaikinapalojen kanssa.

Täytyy sanoa että kaikki onnistui ihan nappiin annoskokoja myöten. Viime vuonna pikkujoulussa ruuat teki Michelin kokki mutta nyt kuulemma oli vielä parempaa. Ihana fiilis, että vieraille maistui.



Ruokajuomat oli toki myöskin tarjolla eli alkuun Valkia kuoharia ja sen jälkeen valkkaria alkuruuille sekä punkkua pääruualle. Kalalautasen jälkeen vielä marskin ryypyt. Pääruuan valmistamisen ajaksi me tehtiin gin tonicit Napue ginistä, lasissa karpaloita ja rosmariinin oksa. Juomien kanssa vieraat menivät olkkariin välillä seurustelemaan. Ruokailun lopuksi otettiin vielä Vana Tallin tumma lakritsi shotit eli Viron tervehdys 100 vuotiaalle Suomelle.

Pikku suolapalaa laitettiin myös tarjolle illan mittaan nautittavaksi. Graavilohirullia sekä ilmakuibattiun kinkkuun käärittyä porotahnaa sekä valkosuklaa-juustokakku glögikiilteellä.



Ilta oli kaikin puolin tosi onnistunut ja siitä jäi kaikille lämmin fiilis sydämeen.

Tommosen illan suunnittelu ja toteutus vaatii tosi paljon vaivan näköä mutta on ehdottomasti kaiken väärti.

Sellanen viikonloppu meillä.. Sunnuntai ihan vaan oltiin kotosalla tekemättä mitään. Vähän akkujen latailu meiningillä.

rakkau

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti