torstai 16. toukokuuta 2019

LASTEN KANSSA PUHUMISESTA

Eilen törmäsin töissä jälleen kerran asiaan joka laittaa miettimään. Sijaistin yhtä meidän opea ja pidin siinä sitten tuntia 4 luokkalaisille, missä tehtiin unelmien aarrekarttaa. Aihe oli sellainen, että ensin poikapainotteista ryhmää kovasti nauratti ja kun mietittiin omia haaveita ja unelmia niin se asia tuntui ilmeisen vaikealta koska piti heittää leikiksi. Hyvin pian kuitenkin keskusteluissa mentiin aika syvällekin ihmisen elämään.

Pojat vitsailivat miten unelmoivat esim kaljasta. Juu kyllä kyllä, neloset. Mä sitten kerroin omakohtaisen kokemuksen siitä miksi en oikein ymmärrä alkoholin ihannoimista. Isän alkoholismista kun kerroin niin kovin vakavoitui ilmeet. Mä tykkään puhua noitten oppilaitten kanssa asioista niitten oikealla nimellä. Ja etenkin silloin jos he kysyvät itse jotain.

Seksi on aihe joka tulee tämän tuosta esille jo tämänkin ikäisten kanssa. Yleensä on niin että joku vanhemmista oppilaista on päättänyt pitää valistustunnin näille nuoremmille. Arvata saattaa että se info on aika rajallista ja kun kertojana on itsekin asioista vielä aika tietämätön niin voi uskoa, että kysymyksiä jää ilmaan leijumaan. Mun mielestä olis tosi tärkeää että niistä vois sitten aikuisen kanssa jutella. Tässä tullaan kuitenkin siihen mikä mua ihmetyttää ja mietityttää. Miksi niin monet aikuiset häpeilee puhua seksiin liittyvistä asioista. Tai ylipäänsä murrosikään kuuluvista jutuista. Edws kuukautisista ei monen kotona puhuta lainkaan. Seksiasiat ajatellaan kuuluvan vasta yläasteelle ja jos sitä ennen ei ole opetellut lapsensa kanssa puhumaan niin ei se oikein helppoa oo sitten teininkään kanssa. Seksi ei todellakaan ole aiheellinen moniin vuosiin vielä mutta mun mielestä asioista kuuluu saada tietoa nimenomaan ennen kun siinä pisteessä ollaan. Ja etenkin jos tietoa on jo olemassa mutta siihen haluttaisi vahvistusta tai varmennusta. Jos lapsi kysyy niin siihen kuuluu vastata eikä kääntää päätä pois ja sanoa että tuollaisia ei puhuta. Tosi monta kertaa oon törmännyt siihen että kotona ei anneta puhua näistä asioista. Eilen sitten puhuttiin aika paljon kaikkea. Selväksi kävi miten vääristyneet käsitykset monesta asiasta oli. Yritin vastailla tarpeen mukaan mutta tottakai ikätason huomioiden. Sanoin kuitenkin että kyseiset asiat on ihan tavallisia ja koskettavat kaikkia jossain vaiheessa. Että niistä siis voi ihan hyvin puhua ja tulla vaikka koulussa aikuisen kanssa juttelemaan jos kotona ei saa vastauksia.

Tässä tullaankin sitten siihen, että monen kotona ei varmaan tykätä sitten taas siitäkään että koulussa puhutaan. Asia pitäisi jollain tasolla painaa villaisella vaan. Saa nähdä tuleeko eilisistä keskusteluista jälkipyykkiä. Mä en koe ainakaan voivani kääntää selkää oppilaille joita joku asia mietityttää.

Tämmönen tuli tässä vaan mieleen jakaa. Puhukaa asioista!! Ei mulla muuta..

rakkaudella,
Sartsa




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti