keskiviikko 25. lokakuuta 2017

OODI OHJAAJILLE

Mä kirjoitin joku tovi sitten postauksen jossa raottelin pikkuisen koulumaailman verhoja. Siinä keskityin lähinnä opettajan rooliin tässä paletissa mitä koulussa pyöritellään. Siitä asti mua on jäänyt vaivaamaan se, että oon unohtanut kokonaan päivittää mitä on mun oma työ eli mitä tekee koulunkäynninohjaajat. Halusin keskittyä siihen ihan omana juttunaan ja kas, näin se on jäänyt. Korjataanpa siis tilanne. Nyt.

Yhtä usein kun opettajan työstä, tai ehkä jopa vielä useammin, koulunkäynninohjaajien työstä on ihmisillä täysin vääristynyt kuva. Miten helppoa voi palkan nostaminen olla kun vaan kuluttaa aikaa luokassa seuraten oppilaiden työskentelyä ja tarvittaessa tehtävien teossa auttaen/tekemiseen patistaen. Välkät ja muu koulun ulkopuolinen aika voidaan jutella niitä näitä kahvikupin äärellä. Työpäivät on lyhyitä ja lomia on niin paljon että niitten pitäminenkin käy työstä. Nämä on ihan oikeita asioita mitä oon joskus kuullut ihmisten suusta.

Esimerkki nyt sitten meidän koulun ohjaajien päivistä. Joka aamu ennen tuntien alkamista valvomme ulkona kuljetusoppilaiden saapumista ja yleistä ulkoilun sujuvuutta. Tunneilla ollaan omissa luokissamme, joissa jokaisessa on eriasteisesti apua tarvitsevia oppilaita. Yhteen oppilaaseen siis ei pelkästään tunnilla voi keskittyä vaan erityishuomio kohdistuu lähes poikkeuksetta useampaan kerralla. Kuljetaan pulpetilta pulpetille auttaen, opastaen ja tarvittaessa rautalangasta asioita vääntäen. Välillä meidän luokassa on ope itse leikkimielisesti käsi pystyssä että opastatko muakin välillä 😂 Eli tunnin aikana tehdään myös opelle avustavia tehtäviä, kuten kopioimista, tavaroiden noutamista varastosta, kuvistöiden esille laittamista... Mitä nyt milloinkin... Itselläni tuntien välissä välkät menee lähes poikkeuksetta kansliatöiden parissa. Niistä ei sen enempää sillä ajankohdasta riippuen töihin kuuluu sitä sun tätä. Kaikenlaista selvittelyä, valmistelua, asiakirjojen laatimista, päivityksiä erinäisiin listoihin, tilastointia, laskujen asiatarkastamista, työntekijöiden poissaoloilmoituksia ja lomajuttuja  palkkoihin, työsopimuksia ja virkamääräyksiä laaditaan sijaisille tämän tuosta.... Siinä hiukan osviittaa niistä kuvioista..

Oppitunneilla mukana olon lisäksi me ohjaajat hoidamme iltapäiväkerhon jota pidetään meillä 12-16.30, valvomme taukoja ja välitunteja sekä huolehdimme kyyditysasiat eli sen että kuljetusoppilaat menevät takseihin ja linja-autoihin asianmukaisesti ja odotusajat sujuvat. Työ on vastuullista, monipuolista, vaihtelevaa ja et välttämättä kyllä aamulla töihin tullessasi tiedä mitä työpäivä tuo tullessaan. Saattaa olla esim. että joudumme ex tempore opeksi open paikalle. Työ ottaa välillä paljonkin mutta onneksi myöskin antaa. Mulla on käynyt kyllä työkaverienkin suhteen oikein flaxi, sillä oon saanut rinnalleni ihan huippu naiset Maijun ja Dorlen. He on Ammattilaisia isolla A:lla ja molemmilla sydän täyttä kultaa. Mun oli todella helppoa tulla tänne töihin sillä sain niin vankan tuen näiltä naisilta että oli oikein hyvä ja turvallinen olo astua ihan uuteen maailmaan ja työhön. Ja mikä ihaninta niin tuntuu että itteänsä pystyy hyvin purkaa myös tarvittaessa päivän aikana, koska on tunne että on ehkä saatettu samanlaisilla poluilla tallustella tähän elämänvaiheeseen mennessä. Sama taajuus tuntuu, ja hyvä niin.

Ai niin ja ne lomat. Koulun loma ajat todella on meilläkin vapaata mutta ellei lomapäiviä ole kertyneen niin seuraa lomautus, käytännössä itseni kohdalla siis palkatonta. Myös kesäksi lomautetaan, myös vakituiset. Ja jos teet lyhyttä päivää eli olet töissä koulutuntien ajan niin se näkyy palkkapussissa. Simple as that! Saa vapaasti kadehtia.

Semmonen pikku kurkistus hirmu tärkeään, arvokkaaseen ja merkitykselliseen työhön.

rakkaudella,
Sartsa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti