tiistai 8. tammikuuta 2019

NÄMÄ NYKYAJAN NUORET

Nyt mun on ihan pakko ottaa vähän takaisin noita eilisiä sanojani. Puhuin tuosta koulun liikuntatuntien luistelusta miten se on hammastenkiristystä ja kun tuon sanoin niin taisin vähän liikaakin yleistää. Nyt nimittäin tänään koulun isoimpien liikuntatuntia sivusta seuraten mä huomasin miten innokkaasti kaikki olivat kaukalossa. Olivat menneet ihan omatoimisesti jo hyvissä ajoin ennen tunnin alkua laittamaan luistimet jalkaan ja muutamaa lukuunottamatta kaikki olivat jo jäällä kun ope ehti paikalle. Muutenkin meiningistä huomasi sen minkä sitten kuulopuheet päivän mittaan vahvistivatkin eli tuolla kylällä luistelu on mieluisaa puuhaa iltaisin kavereitten kanssa. Tosi monet tulivat sanomaan miten ovat joululomallakin tosi paljon viettäneet aikaa jäällä ja nytkin useat jäivät koulun jälkeen luistelemaan. Tuli ihan omat lapsuusajat sieltä suloiselta kasarilta mieleen. Talvisinhan sitä ei muuta tehtykään kun luisteltiin tai hiihdettiin. Sellainenkin muistikuva itellä on, että oisin joskus jopa lähtenyt kotoa kouluun luistimet jalassa. Muistikuva saattaa olla hyvinkin oikea. Ainakin monot olivat ihan perusjalkine päivittäin. Mitäs sitä muita kenkiä tarvittiinkaan kun koko ajan kumminkin sukset oli jalassa. Mä tykkäsin hiihtämisestä todella paljon mutta en hiihtokisoista joita koulussa oli kerran vuodessa. Mua ällöttää vieläkin lämmin mehu sillä niin vahvasti se assosioituu mun mielessä hiihtämiseen veren maku suussa. Vapaalla mä hiihdin kyllä. Onkohan nykyäänkin pikkasen samaa, että vapaalla liikutaan mielummin kun liikkatunnilla. No, valitettavasti epäilen. Kyllä se vaan niin on, että pelaaminen (etenkin pojilla) on sitä mieluisinta ajankulua. Ihan siis heidän omien sanojensa mukaankin. No ajat muuttuu monella muullakin tavalla.

Tänään tunnilla oli aiheena nuorille ajankohtaisia ja tärkeitä asioita. Puhuttiin identiteetistä. minä kuvasta, kehonkuvasta, kaverijutuista, seurustelusta, seksistä ja ehkäisystä yms. Mä olin ihan todella otettu siitä miten asiallisesti nämä meidän kutoset aiheesta keskustelivat. Ei puhettakaan mistään tirskumisesta kirjan takana vaan jos oli jotain kysyttävää niin kysymyksiä kyllä tuli. Kaikki tekstit luettiin ihan asiallisesti ja tuntui jopa siltä että asiat avoimesti kiinnosti. Ja miksipä ei. Juuri siinä iässähän nuo ovat. Toisaalta niin lapsia ja toisaalta sitten taas siinä mielessä isoja että tässä kohtaa viimeistään on alettava puhumaan päihteistä ja ehkäisystä. Viimeksi kun nämä asiat olivat luokassa tapetilla niin monille tuli vaikkapa se yllätyksenä, että tytöstä voi tulla äiti sen jälkeen kun kuukautiset on alkaneet. Ja että ensimmäisestä seksikerrasta voi tulla jo raskaaksi. Ilmeet oli näkemisen arvoisia kun näistä puhuttiin. Yhtäältä se tuntuu ihan kamalalta että nämä jotka osaltaan vielä varmaan kotona salaa leikkivät ovat siinä kuutelemassa seksiin liittyvistä asioista. Kyllä ei ollut tälläistä omana aikana. Kutosella on ollut vielä niin kamalan lapsellinen verrattuna näihin nykyajan lapsiin että hohhoijjakkaa. Sitä on vedetty toppahousut päällä pulkkaa täyttä päätä siinä missä tämän päivän kutoset meikkaa, somettaa, seurustelee ja puhuu siitä miten joidenkin pitäis päästä kahdetaan pimeään huoneeseen. Ai kauheeta!

Aiheeseen liittyen luin ihan hiljattain jostain artikkelin siitä miten se on oikeasti ihan faktaa ja todistettavissa että lapset kehittyvät nykyään entistä varhaisemmassa vaiheessa. Tytöillä alkaa kuukautiset paljo aikaisemmin. Nykyisin on ihan tavallista että jopa 10-11 vuotiailla. Aika hurjaa!! Osalla jopa käytetään lääkitystä jolla pyritään estämään liian aikainen kehittyminen. Voi lapsiparkoja. Itte koen aikanani olleeni melkoinen luonnon oikku kun ittellä menkat alkoi muistaakseni 10vuotiaana. Tai sitten olin just täyttänyt 11v. Samoin kun rinnat kasvoivat jotenkin tosi aikaisin muihin verrattuna. Mua ärsytti kun mun sukulaistädit vihjailivat että pitäis käyttää jo rintaliivejä ja mä en ollut todellakaan valmis sellaisiin. Sitten muistan sen todella hyvin kun sain joululahjaksi ekat rintsikat. Vitsit että hävetti kun avasin paketin. Onkohan nämä kaikki oikein oikeesti tapahtunut näin vai onko muistikuvat vaan tälläset. Nyt aloin miettiä. Kuten myös tuota kehittymistä että mistäs minä tiedän milloin muilla tytöillä vaikkapa menkat alkoi. Ei näistä asioista siihen maailman aikaan puhuttu ääneen. Ei ainakaan meidän piireissä. Eikä puhettakaan että ala-asteella olis mistään ehkäisystä puhuttu tuon taivaallista. Yläasteella sitten vasta ja voi jehna niitä terveystiedon tunteja kun piti poikien kanssa jostain ihmeen syystä olla samalla tunnilla näitä asioita opiskelemassa. Ei siitä mitään tullut.

Niin että sitä mä vaan, että on muuttunut ajat. Todella paljon. Osittain tuntuu, että tämänpäivän junnut on paljon fiksumpia kuin me aikanamme. Voi olla sekin, että he vaan ovat paljon paremmin perillä asioista kun me aikanaan. Tietoa on saatavilla ja sitä kaatuu niskaan haluamattakin joka tuutista joten he tietävät mitä maailmalla tapahtuu paljon enemmän kuin me tuossa iässä. Päihteetkin oli meille ala-asteella ihan vieras ja todella kaukainen juttu. Vitsit miten piti ihmetellä tupakkaa polttavia luokkakavereita kun yläasteelle siirryttiin. Ne oli niitä keskuskoululaisia. Koviksia, joille ei tohtinut sanoa juuta eikä jaata. Meille lapsuus oli rehellisesti lapsuutta. Leikittiin kun siltä tuntui ja mitä tuntui. Nuohottiin vaatteet hajalle pitkin ojanpohjia ja metsiä. Ei tarvinnut kantaa sellaista henkistä kuormaa niin nuoresta mitä tämän päivän lapset kantaa. Tälläinen fiilis mulle on tullut tässä tätä hommaa nyt seuranneena.

Nyt ois pyykkipäivä joten jos jatkaisin näitä havaintoja tuolta koulumaailmasta vaikka taas joku toinen päivä. Tänään päivä meni myös tehokkaasti ja reippaasti. Sain lähes kaikki rästihommat ajan tasalle joten oon erittäin tyytyväinen.

rakkaudella,
Sartsa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti